Skip to main content

Navigering

När du loggar in i Cruitive möts du av någon av följande vyer

1 om du är del av ett gruppföretag

2 om du loggar in direkt till ett företagskonto

1 Hemskärm - gruppföretag

Om du tillhör en koncern eller om ditt företag har flera olika Cruitive-företag för att exempelvis hantera olika affärsområden så kommer du som administratör för företaget att hamna i hemskärmen för gruppföretag. Den ser ut som bilden nedan instruerar;

Översiktssidan

I mitten av skärmen finner du en översiktssida, längst upp på denna sida ser du tre rutor - en där det står antal företag, en antal rekryteringar samt en där det står antal kandidater. Datan du finner i dessa rutor gäller alltså allt som hänt i alla företag som finns i företagsgruppen/koncernen.

Precis under dessa tre rutor står vilket av företagen i företagsgruppen som är huvudföretag i gruppen. Ofta koncernmoderbolaget eller det Cruitive företag där ni samlar er huvudsakliga verksamhets rekryteringar.

Under huvudföretaget finner ni en tabell där alla underbolag samlas. Ni kan klicka in på alla dessa bolag och när ni klickar på ett av bolagen hamnar ni på "Hemskärm - företagskonto" som du kan läsa om nedan för att se hur du navigerar i den vyn. För att komma direkt dit kan du klicka här.

Längst upp till höger på översiktssidan hittar du +nytt företag. Där kan du lägga till ett till underföretag i din företagsgrupp.

info

När du lägger till ett nytt underföretag är det inte säkert att alla funktioner som du har i huvudbolaget hänger med till underföretaget - om någon funktion saknas. Kontakta support@cruitive.com så hjälper vi till så att underföretaget ställs in korrekt.

Vänstermenyn

Till vänster om översikten i mitten hittar du en meny där du kan navigera till en tabell med alla rekryteringar som gjorts och är igång i din företagsgrupp, du kan kika på alla ansökningar, alla kandidater, alla variabler och alla taggar som används.

2 Hemskärm - företagskonto

Om du inte tillhör ett gruppföretag/en koncern, alternativt har klickat dig in på ett specifikt företag från gruppföretagsvyn så hamnar du här när du loggar in i systemet. Nedan lär du dig att navigera genom ett företag i Cruitive.

Aktivitetsflöde

Till höger på hemskärmen hittar du aktivitetsflödet. I aktivitetsflödet ser du allt som hänt i systemet som du utifrån din behörighet får se i systemet. Aktivitetsflödet kommer att följa med dig vart du än är i systemet och anpassa innehållet utifrån var du är. På hemskärmen ser du exempelvis allt som hänt i systemet, men om du klickar dig in på en kandidat så kommer aktivitetsflödet bara att visa det som hänt på den kandidaten osv.

info

I aktivitetsflödet är vissa ord och namn fetmarkerade, detta indikerar att du kan klicka dig in på det som fetmarkerats.

Sökmenyn

Längst upp till höger finner du sökmenyn med fem funktionsknappar. Här finner du din profil, sökfunktionen i systemet, ett notiscenter, en meddelandecentral samt en supportknapp.

Profil

Klickar du på den runda knappen längst till höger som antingen består av en bild eller av bokstaven P (om inte bild lagts till) kommer en lista att fällas ned som visar att du kan klicka in på alternativen "redigera profil", "ändra tema" eller "logga ut".

Under redigera profil ställer du in uppgifter om dig själv - som du sedan kan använda i kommunikation med kandidater och/eller vid tillfällen du då läggs till som kontaktperson i en annons. Under profilen ställer du även in den länkning av notifikationer du vill få till din mailadress samt vilket språk du vill arbeta i systemet på.

tips

Är du inloggad i systemet dagligen rekommenderar vi att du har all notifikation avstängd. Om du är inne ca en gång i veckan rekommenderar vi att du klickar i att du vill ha notis om du får meddelanden i systemet samt om det kommer in en ny ansökan. Är du inne mer sällan rekommenderar vi att du har alla eller de flesta notiser aktiverade.

På din profil kan du även välja vilket språk du vill arbeta i när du är inne i systemet, om du ändrar språk på din profil är det bara dina inställningar som påverkas - det är alltså bara du som kommer att få sidan på engelska om du väljer att arbeta i engelsk version.

Att ändra tema innebär att du kan välja om skärmen ska vara mörk eller ljus. Börjar dina ögon bli trötta eller om det är mörkt i rummet du arbetar i kan det vara skönt för ögonen att ha mörkerläget igång!

Sökfunktionen

Om du klickar på sökfunktionen kan du söka på vad som helst i systemet. Systemet kommer att finna det du söker efter och kategorisera upp resultatet utifrån diverse olika kategorier för att göra det tydligt för dig vad systemet funnit.

Notiscentret

Notiscentret visar till skillnad från aktivitetsflödet information som är direkt kopplat till dig som är inloggad, det kan vara om du har blivit ombedd att granska en behovsanalys, att du blivit tillagd i en rekrytering eller att du fått en ny ansökande på en rekrytering du är delaktig i.

Pinnålen du ser längst till höger om en notis kan du klicka på för att fästa fast en notis högst upp, kanske för att komma ihåg vad det är som behövs göras eller för att återkomma till den notisen vid ett senare tillfälle. Du kan också klicka på flyttlådan för att istället arkivera notisen.

Längst upp i högra hörnet i notiser finns tre prickar placerade, klickar du där kan du välja att arkivera alla dina notiser alternativt gå till en helskärm där alla notiser visas.

Meddelandecentret

Meddelandecentret samlar meddelanden som kommer in i systemet som du får se. Här kan du välja att markera meddelanden som aktiva eller arkiverade. Klickar du på den lilla pinnålen så kan du pinna ett meddelande så att det hamnar högst upp i meddelandecentret - en bra grej när du kanske behöver återkomma till meddelandet framåt. Längst upp i högra hörnet har du också möjlighet att arkivera alla meddelanden samt att då upp alla meddelanden i helskärmsvy.

Supportknappen

Til vänster om meddelandeknappen finner du en knapp bestående av en cirkel med ett frågetecken i - detta är systemets supportknapp.

Under supportknappen har du en direktlänk till vårt supportteam och där kan du direkt genom systemet skriva till våra utvecklare om du stöter på problem i systemet, om du har önskemål, feedback eller om du behöver någon hjälp i systemet. Genom denna funktionen kan du också ta en skärmdump som då automatiskt bifogas till ditt ärende - detta underlättar ofta för våra utvecklare att förstå din förfrågan då de på ett tydligt sätt ser var i systemet du befinner dig.

Huvudfältet

I mitten av hemskärmen visas aktiva rekryteringar, intresseanmälan samt senaste ansökningar. All denna information kommer du också finna i sidomenyn men här har du en överblicksvy över dessa delar.

Informationen i tabellerna är klickbar och om du exempelvis klickar på en rekrytering så kommer du att komma in till den rekryteringen.

tips

Längst upp i hörnet på tabeller hittar du ofta ett kugghjul - klickar du på den kan du själv bestämma vad som ska visas i tabellen.

anteckning

Du skapar inte nya rekryteringar här - utan du har bara en översikt över dina rekryteringar. För att starta ny rekrytering klicka på rekrytering i menyn till vänster.

Sidomenyn

Från sidomenyn navigerar du till de flesta funktioner i systemet.

Rekrytering

Under rekrytering finner du underrubrikerna: rekryteringar, mallar, kompetenser, grupper för intervjubokning samt behovsanalyser.

Under rekryteringar hittar du alla dina rekryteringar, du skapar nya rekryteringsprocesser samt hanterar din intresseanmälan. För mer info om rekrytering klicka här

Mallar är den plats dit du navigerar för att skapa och redigera mallar i systemet. Det finns funktioner för att du ska kunna skapa mallar för det mesta i systemet, allt från en hel rekryteringsprocess till enskilda delar av processen. För mer info om mallar klicka här

Om du klickar in på kompetenser kommer du att finna en kompetensbank där olika kompetenser finns, dessa är i sin tur kopplade till intervju- och referensfrågor. När du i din kravprofil väljer kompetenser från kompetensbanken kommer du att kunna autogenerera intervjuguider och referensguider. För mer info om kompetensbanken klicka här

Grupper för intervjubokning innebär att du kan skapa kluster av tider antingen bara i din egen kalender, eller i team med kollegor, och koppla dessa tider till bokningsbara intervjutider i era rekryteringsprocesser för att sedan kunna skicka ut intervjuinbjudningar till flera kandidater samtidigt. För mer info om grupper för intervjubokning klicka här

Under behovsanalyser kan du skapa nya behovsanalyser samt finna de behovsanalyser som du blivit tillagd i för granskning. För mer info om behovsanalyser klicka här

Kandidater

Under kandidater i menyn finner du kandidatbanken för systemet. När en kandidat söker till en tjänst eller gör en intresseanmälan till ert bolag så hamnar kandidaten givetvis på den specifika tjänsten eller på er intresseanmälan, men de hamnar också här i kandidatbanken.

Kandidatbanken är alltså en plats där alla kandidater som sökt sig till er på ett eller annat sätt samlas. Om hur du använder och navigerar i kandidatbanken kan du läsa om här.

Kalender

Cruitives kalender finner du här - den fungerar som de flesta andra digitala kalendrar som finns i andra system eller program. Kalendern kan du synka med din officekalender. Du kan också bjuda in kandidater till intervjuer genom kalendern.

Läs mer om hur du synkar din kalender här. Läs mer om hur du hanterar kalendern här.

Uppgifter

Uppgifter är Cruitives digitala post-it-lappar. Här kan du skapa uppgifter för att hålla koll på ditt arbete. Du kan skapa olika uppgiftstavlor och på varje uppgiftstavla skapa olika klasser som post-it-lapparna kan organiseras i - mer om uppgifter hittar du här.

Statistik

Här finner du statistiksidan i systemet där du kan få koll på relevant data för att förstå era rekryteringsprocessers spridning samt för att analysera ert eget arbete. Statistiken går att exportera och du kan bestämma för vilket tidsintervall du vill att statistiken ska visas. Du kan också välja om statistiken ska visa alla era processer eller enstaka processer.

Ditt företag

Under ditt företag ställer ni in inställningar för företaget, lägger till nya användare och hanterar er karriärsida. Du hittar ert mediabibliotek, hanterar användarroller, ser över era variabler och taggar samt allmänna inställningar.